Sistemul nervos simpatic si parasimpatic

Sistemul nervos autonom sau vegetativ controleaza functiile necesare vietii, cum ar fi respiratia, pulsul, odihna, digestia. El se imparte in sistem nervos simpatic si sistem nervos parasimpatic. Un pic tehnica postarea pana acum, dar urmeaza detalii pe intelesul tuturor.

Sistemul nervos parasimpatic ce se afla sub diafragma, e responsabil de digestie, odihna si refacere atunci cand ne simtim in siguranta. Daca ne simtim intr-un pericol iminent, e responsabil de reactia „freeze” , adica de blocare.

Sistemul nervos simpatic e responsabil de ritmul cardiac, respiratie si, in general, ne ajuta sa ne mobilizam in actiuni, daca ne simtim in siguranta. Daca avem diverse intarzieri in dezvoltare si creierul nu s-a dezvoltat corespunzator, acest sistem ne duce in starea de „lupta sau fugi”.

Majoritatea copiilor cu intarzieri in dezvoltare sunt blocati in starea simpatica, manifestata prin agitatie, agresivitate, opozanta, etc. Printre multele manifestari pe care le are copilul in stare simpatica, se numara si pulsul ridicat, dar si o secretie mica de saliva si de acid gastric. Deci…daca copilul tinde sa bea extrem de multa apa, aceasta ar putea fi una din cauze.

Exista si o a treia sectiune (tot parasimpatica), ce e responsabila de starea in care noi putem socializa, empatiza. Se numeste sectiunea ventrala. Insa o persoana blocata in una din cele 2 sectiuni mentionate anterior, nu are posibilitatea sa ajunga in starea ventrala.


Ce trebuie facut pentru a ajuta copiii nostri sa nu mai fie blocati in sectiunea simpatica?
Integrarea reflexelor primare, stimulare senzoriala si atentie la dieta. Un creier nedezvoltat corespunzator determina un intestin nedezvoltat necorespunzator.

Leave a Comment