E important ca parintii copiilor mici si foarte mici sa stie ce ar trebui sa faca un copil in diverse etape ale dezvoltarii lor. Daca stiu, ei pot observa si monitoriza copilul si pot cere ajutor de specialitate cand vad ceva in neregula.
Va incurajez sa nu aplecati prea mult urechea la rude, cunostinte sau chiar diversi specialisti care spun ca nu e problema daca copilul sare etape importante din dezvoltarea motorie. Nu intarziati sa cautati raspunsuri si solutii cand copilul nu mananca in niste parametri acceptabili. Nu va grabiti sa fiti clientii firmelor care promoveaza cu insistenta produse care nu incurajeaza o dezvoltare sau o stimulare adecvata a copilului, cum ar fi premergatoarele, tot felul de hamuri in care atarna copilul, scaune pentru servit masa care nu ofera deloc sprijin pentru postura corecta, ori tot felul de ustensile, tacamuri, care promit ca vei avea un copil curat, care nu se murdareste cu mancarea. Desi la prima vedere ar parea de ajutor, ele priveaza copilul de la explorare si stimulare senzoriala.
Prin urmare, urmariti daca bebelusul experimenteaza etapele de:
– stat pe burtica
– taraire
– mers in patrupedie
– daca are asimetrii ale corpului
– daca tine capul inclinat
– daca isi foloseste doar o parte a corpului
Daca sare vreuna din etapele motorii, reveniti la ele, chiar daca copilul are acum 3,5 sau 10 ani. Il vor ajuta sa-si constientizeze corpul si sa-si imbunatateasca postura.
Oferiti ocazia :
– sa exploreze mancarea cu mainile
– sa miroase diverse alimente
– sa se dea in leagane inca de la varste foarte mici
– sa urce si sa coboare de pe diverse suprafete, atat timp cat sunt sub supraveghere si nu se pun in pericol
– sa alerge
– sa calce descult pe diverse suprafete
– sa se joace cu tot felul de texturi
Toate aceste aspecte vor contribui la punerea fundatiei pentru dezvoltarea senzoriala, motorie, emotionala si cognitiva.