Poate fi un copil hiperreactiv vestibular, dar agitat?

Poate fi un copil hiperreactiv vestibular (adica temator de leagane, de schimbarea pozitiei capului si de a lua picioarele de pe sol), dar in acelasi timp agitat, intr-o continua miscare?
Raspunsul este: DA!


Hiperreactivitatea vestibulara se refera la faptul ca informatia despre miscare sau despre gravitatie (sau ambele) este interpretata eronat la nivelul creierului, acesta considerand-o periculoasa, coplesitoare. Copiii care au aceasta deficienta senzoriala se pot manifesta astfel:
– nu accepta sa fie dati in echipamente ce se pun in miscare
– devin anxiosi cand trebuie sa ia picioarele de pe sol
– nu accepta sa fie lasati cu capul pe spate
– sunt stresati chiar si cand alti copii alearga haotic pe langa ei
– au rau de miscare in cateva secunde


Si totusi, nevoia de informatii vestibulare exista la nivelul creierului, deoarece datorita acestor informatii, va sti sa se plaseze in mediu, va sti in ce pozitie se afla, va planifica miscarile.
Si atunci, acelasi copil e posibil sa topaie, sa alerge dintr-o parte in alta, chiar sa se invarta pentru a-si oferi macar un pic de vestibular, pe care il are in control.

Desigur, mai sunt situatii cand copilul nu accepta sa se dea in leagane din alte cauze, cum ar fi o procesare vizuala deficitara ori dificultati de mentinere a posturii.

Evaluarea senzoriala va oferi raspunsul potrivit la aceasta manifestare oarecum paradoxala, cand copilului ii e frica de echipamente de miscare, dar cauta miscare controlata de el.

Leave a Comment