Copiii cu deficiente de procesare senzoriala si sarbatorile

Perioada sarbatorilor vine cu mult nepreazut, de obicei, iar pentru copiii cu deficiente de procesare senzoriala, e o perioada provocatoare. Chiar daca sunt la nivelul de a intelege ideea de Mos Craciun, cadouri si colinde , schimbarile fata de programul obisnuit ii pot dezorienta si stresa.

Pentru majoritatea, zilele sunt destul de predictibile, cu gradinita/scoala, terapii sau alte activitati ce se repeta. Odata cu vacanta de iarna, acest program nu mai e respectat. Pentru unii parinti, perioada vacantelor e cel mai greu de parcurs, copiii fiind mai agitati, cu manifestari dificile.

Putem totusi sa gandim in avans cateva adaptari ca sa usuram viata tuturor. Mai jos cateva sugestii generale, pe care le puteti adapta in functie de nevoile copilului:
– un orar vizual cu ceea ce urmeaza sa faca in ziua respectiva il va ajuta pe copil sa aiba predictibilitate
– daca este foarte sensibil auditiv, o pereche de casti antifonice il poate ajuta sa nu mai fie coplesit de galagia specifica (musafiri, tobe, clopotei, artificii)
– daca e deranjat de lumini sau , din contra se suprastimuleaza de la ele, puteti alege sa impodobiti bradul doar cu o singura culoare de ornamente, cu o instalatie doar cu lumina galbena, care nu palpaie. Aprindeti instalatia cand e lumina aprinsa in camera pentru a nu fi atat de puternic stimulul.
– nu va puneti ca obiectiv sa largiti paleta de alimente acceptate de copil chiar de sarbatori. Multitudinea de alimente de pe masa, mirosuri din bucatarie, plus toti ceilalti stimuli mentionati in aceasta postare, pot coplesi si avea efectul invers.
– daca aveti un copil sensibil tactil, cu dificultati de a accepta anumite texturi de haine, nu insistati sa poarte lucruri specifice perioadei, doar ca sa fie in rand cu ceilalti (caciulita de Mos Craciun, rochite de printesa, etc)
– aratati-i in imagini unde urmeaza sa mearga ( in vizita, in concediu)
– luati cu voi cateva obiecte care stiti ca au efect de linistire pentru copil
– cautati un loc in casa in care copilul se poate retrage daca e coplesit de prezenta musafirilor.

Toate aceste adaptari pot aduce sarbatori mai linistite si o stare echilibrata pentru copil si familie.

Leave a Comment