Cu siguranta ca toate informatiile senzoriale sunt importante pentru fiecare dintre noi, ele ajutandu-ne sa ne simtim in siguranta si sa intelegem unde suntem in mediu si ce se intampla cu corpul nostru.
Si totusi, pe primele locuri ca si importanta as pune stabilitatea posturala, pentru ca ea influenteaza cam toate aspectele din viata noastra, printre care as enumera, constientizarea propriului corp, coordonarea miscarilor, vorbirea, mestecarea alimentelor, atentie, plasarea in spatiu, stima de sine. Din pacate, ce e foarte evident la copiii zilelor noastre, e o postura din ce in ce mai deficitara, cauzata, printre altele, de miscarea insuficienta, explorarea limitata a mediului cand copilul e mic si multele activitati statice ( de la jocuri pe telefon, pana la mult prea multe activitati la masuta).
In acest context, in care copilul oboseste sa isi mentina pozitia verticala, observam:
– adoptarea pozitiei W cand sta in sezut pe podea,
– foiala permanenta pe scaun sau isi incolaceste picioarele de picioarele scaunului ori chiar sta in W pe scaun
– oboseste in timp scurt si cauta puncte de sprijin, tinandu-si capul cu mainile, punand capul pe masa, sprijinind abdomenul de masa ori pur si simplu stand intins pe jos, fara a mai avea nevoie sa lucreze vreun pic la postura
– dificultate mare in a sta in picioare pe loc
– mers sau alergare atipice
– refuz de a face activitati ce necesita efort fizic
– dificultate la scris, citit
– dificultate de a planifica motor actiuni noi
….si lista poate continua.
De aceea, e important ca un copil, fie ca are 1-3 ani, fie ca are 15 ani, sa aiba parte de activitati ce pun musculatura si articulatiile la treaba, dar si de miscari diverse (liniare, circulare sau miscari in care capul isi schimba pozitia) pentru stimulare vestibulara adecvata. Impreuna, aceste activitati vor imbunatati postura si chiar vor schimba traseul motor si cognitiv al copilului.